Harissariisi broilerilla

harissariisi broilerilla
Jääkaappiin kertyy monesti erilaisia maustekastikkeita tai tahnoja ja kuukauden päästä ei ole hajuakaan, kuinka kauan ne ovat olleet auki. Kannattaa lisätä purkin kylkeen avauspäivämäärä, jotta tietää kuinka kauan purkki on ollut auki. Itselläni on liuta purkkeja ja purnukoita jääkaapissa ja toisinaan niitä joutuu heittämään ikäväkseni pois, mikäli jokin purkki on unohtunut jääkaapin uumeniin. Toisaalta ei kannata turhaan heitellä hyviä kastikkeita pois, ne säilyvät hyvinä yllättävän pitkiä aikoja jos vain käsittelee niitä oikein. Suolaiset soijat ym. kalakastikkeet säilyvät todella pitkään käyttökelpoisina jääkaapissa, joten ne käytän aina loppuun asti. Tällä kertaa ruokaa maustaa lähi-idän keittiön pehmeän tulinen harissatahna. Harissa sopii mainiosti erilaisiin riisiruokiin. Chilin maku tässä on todella pehmeä. Harissariisi sopii lisukkeeksi grilliruuan kanssa ja tällä kertaa kylkeen paiston broileria maustaen sen samalla harissatahnalla.

Harissariisi broilerilla -resepti

3 kevätsipulia varsineen

1 valkosipulin kynsi

öljyä paistamiseen

5 tl kasvisliemijauhetta (tai 1 kuutio)

1 tl Harissatahnaa

9 dl vettä (tai 4 henkilön riisiannokseen tarvittava määrä vettä)

3 dl täysjyväpikariisiä (tai 4 henkilön annos riisiä)

1 paprika

Rucola-salaattia

 

Harissabroileri:

450-500 g broileria

2 valkosipulin kynttä

n. 1 rkl Harissa-tahnaa

Paistamiseen öljyä

 

Tee näin:

Pilko kevätsipulien valkoiset osat sekä valkosipuli kuutioksi. Kuullota näitä hetki öljyssä pannulla, lisää vesi, harissatahna, liemijauhe sekä riisit. Hauduta riisit kypsiksi. Pannulla riisi kypsyy ehkä hieman hitaammin, joten keittoaika on hiukan pidempi mitä tavallisesti kattilassa keittäen. Toki sipulien kuullottamisen voi tehdä myös kattilassa. Pilko kevätsipulien varret sekä paprika kuutioiksi ja lisää valmiin riisin päälle.  Lisää myös tuoretta rucolaa. Tarjoile broilerin tai muun kera.

Sivele broilerfileet harissatahnalla ja paista öljyssä, johon on lisätty pilkottua valkosipulia. Jos grillaat nämä grillissä niin sekoita öljystä, harissatahnasta sekä valkosipulista marinadi ja sivele tätä broilerien pintaan ennen paistoa.

 

Maustetahnojen säilyvyysajat?

Olen kuullut monesti ihmettelyä ja pähkäilyä siitä kuinka kauan oikeasti erilaiset maustetahnat säilyvät jääkaapissa käyttökelpoisina. Purkkien kyljissä ei useinkaan lue mitään ohjeistuksia tähän, tai sitten ohjeistukset ovat hämmästyttävän lyhyitä. Miksi näin? Miksi säilyvyysajat puuttuvat? Syy siihen on se, että säilyvyysaika vaihtelee sen mukaan, kuinka purkkia käsittelee ja kuinka sitä annostelee. Jos annosteluun käyttää likaista lusikkaa ja kantta ei sulje kunnolla, tuote saattaa pilaantua tai homehtua hyvinkin nopeasti.

Miten saat maustetahnat ja kastikkeet saa säilymään jopa kuukausia käyttökelpoisina?

Kun avaat purkin, annostele tuotetta purkista puhtaalla lusikalla ja sulje purkki huolellisesti heti käytön jälkeen ja siirrä se jääkaappiin. Älä jätä purkkia auki pöydälle ruoanlaitoin ajaksi. Näin purkkiin ei pääse ylimääräisiä bakteereita tai homeita pilaamaan tuotetta. Korkki kannattaa sulkea huolellisesti koska hapettomassa tilassa homeet eivät pääse lisääntymään. Useat maustekastikkeet ovat todella suolaisia, myös tämä estää niitä pilaantumasta. Maustekastikkeet ja tahnat, jotka säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä, säilyvät jääkaapissa useita viikkoja tai jopa kuukausia käyttökelpoisina. Älä siis turhaan heitä näitä pois. Maustekastikkeet ja tahnat on kuumennettu ja steriloitu korkeassa lämpötilassa pakkauksessaan, joten nämä säilyvät siksi pitkään jääkaapissa, jos vain annosteluhygienia on ollut hyvä.

 

Kylmästä myytävät kastikkeet?

Kastikkeet, jotka ostetaan kylmästä, jääkaappilämpötilasta, kuten valmiit hummukset sekä kylmästä myytävät majoneesipohjaiset valmiskastikkeet sen sijaan kannattaa käyttää muutamien päivien – viikon kuluttua avaamisesta, sillä nämä pilaantuvat herkemmin kuin lämpimästä myytävät kastikkeet. Näitä ei ole kuumennettu eli autoklavoitu pakkauksessaan, joten nämä pilaantuvat nopeammin.

harissariisi broilerilla

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*