Mansikka-brie toast, asiaa myös ulkomaisten marjojen kuumennuksesta

Mansikka-brie toast

 

En olisi uskonut, että sanon näin, mutta ihana palata Suomeen pieneen viileyteen. Olimme lomamatkalla Kroatiassa reilun viikon ja lämpötila kieppui päälle kolmessa kymmenessä koko ajan. Lämpötila oli mainio kun vieressä oli viilentävä uima-allas, mutta kun siirryimme lähemmäs Dubrovnikin keskustaa niin kyllä kaupunkilomailuun tuo lämpötila on aivan liikaa. Varsinkin lapsen kanssa matkatessa. Kroatia on kiva matkailumaa, jossa ruoka on hyvää ja palvelu ystävällistä. Ihana olla takaisin kotona ja Suomessa. Odotan kovasti kotimaisen mansikan sesonkia. Kylmän sään johdosta joudutaan vielä hetki turvautumaan tuontimansikoihin. Ruotsalaisia näytti jo olevan myynnissä. Tässä ihana leipäresepti mansikoille 🙂

Mansikka-brie toast

 • Vaaleaa maalaisleipää
 • Rucolaa
 • Brie-juustoa
 • Mansikoita
 • Balsamicokastiketta
 • (Oliiviöljyä jos teet grillissä)

Voileipägrilliä tulee käytettyä aivan liian harvoin. Se on oiva tapa käyttää kuivahtaneet leivät ja saada niistä ihanan rapsakoita. Jos et omista voileipägrilliä niin vohvelirautakin toimii. Leivät valmistuu mainiosti myös grillissä miedolla lämmöllä. 

Voileipägrillissä tai vohveliraudalla:

 1. Leikkaa leivät ohuiksi viipaleiksi
 2. Lisää päälle viipaleet briejuustoa, viipaloituja mansikoita, rucolaa ja pieni liraus balsamicokastiketta. Tässä toimii sellainen vähän paksumpi balsamicokastike.
 3. Lisää päälle toinen leipäviipale ja pariloi leipä miedolla lämmöllä niin, että briejuusto sulaa.
 4. Nauti!

Grillissä:

 1. Sipaile leiville vähän oliiviöljyä ja lisää toiselle leivälle briejuustosiivuja. 
 2. Grillaa leipiä tosi miedolla lämmöllä tai niin, että ritilä on korkealla nuotiosta jos grillailet puugrillissä.
 3. Kun juusto on alkanut sulamaan ja paistopinta on hyvä niin lisää sulaneen brie-juuston päälle rucolaa, viipaloituja mansikoita ja balsamicokastiketta (sellaista paksumpaa).
 4. Lisää toinen leipä kanneksi. Voit myös tehdä pelkkiä avoleipiä niin, että jätät kannet kokonaan pois. Näin saat näyttävät leivät tarjolle. 

Miksi ulkomaiset pakastemarjat pitää kuumentaa, mutta tuoreet ei?

Jokainen on nähnyt laput ruokakaupan pakastelaarissa, jossa ohjeistetaan kuumentamaan ulkomaiset pakastemarjat. Miksi tämä suositus ei sitten koske myös tuoreita marjoja?

Vuosituhannen alussa ulkomaiset pakastemarjat aiheuttivat Suomessa useita norovirusepidemioita, joiden lähteeksi paljastui kuumentamattomat ulkomaiset vadelmat. Tällöin Evira antoi ohjeistuksen, että ulkomaiset vadelmat kannattaa kuumentaa ennen käyttöä norovirusriskin vuoksi. Suoranaista syytä siihen miten norovirus päätyy vadelmiin ei ole pystytty varmaksi todistamaan, mutta todennäköisin syy marjojen saastumiselle on ollut saastunut kastevesi. Myöhemmin myös muut ulkomaiset pakastemarjat ovat aiheuttaneet norovirus- sekä hepatiittiepidemioita, joten ohjeistusta on myöhemmin laajennettu koskemaan myös muita ulkomaisia pakastemarjoja kuin pelkästään vadelmia. Pakastemarjoissa on valikoimaa sen verran hyvin, että itse valitsen aina kotimaiset pakastemarjat. Tuoreet marjat eivät ole todistettavasti aiheuttaneet laajoja sairastumisia, joten siksi ohjeistus ei koske tuoreita marjoja. Norovirukset ovat sellaisia, että ne säilyvät todella hyvin elinkykyisinä pakasteessa, virusten kannalta pakastaminen heti poimimisen jälkeen onkin optimaalisin tapa säilyttää virus hengissä. Voihan olla että tuoreissa marjoissa virus ei pysy niin hyvin hengissä kuin pakastemarjoissa.

Vielä täytyy odotella kotimaisia marjoja, sitä ennen täytyy turvautua ulkomaisiin. Itse mieluummin jätän väliin puolalaiset mansikat ja suosin mieluummin muita Euroopan maita koska juuri puolalaisten marjojen kanssa on ollut eniten virusepidemioita pakastemarjojen osalta. 

Tässä linkki marjojen aiheuttamiin epidemiatilastoihin: 

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-kayton-rajoitukset/ulkomaiset-pakastemarjat/ 

Mansikka-brie toastMansikka-brie toast

Mansikka-brie toast

Ruokamielellä? Seuraa minua

Facebook.com/ruokamielella

Instagram @ruokamielella

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*