Milloin lisätä chili ruokaan? Millä helpottaa chilin yliannostusta? Asiaa chilistä

chili

 Ah, pehmeä chilin maku, nopea tulinen vai jälkijunassa tuleva ihana polte? Chilin aiheuttama polte aiheuttaa elimistössä endorfiinien vapautumista. Tämän vuoksi chiliin voi syntyä jopa riippuvuus. Meidän 2,5 -vuotias ei ole oikein vielä tottunut chilin makuun, joten valitettavan usein joudun tyytymään chilin lisäämiseen vasta omaan annokseen jälkikäteen, joko valmiina kastikkeena tai tuoreina siivuina. Totuttamisen olen kyllä jo aloittanut ja lisään monesti aivan pienen ripauksen chilijauhetta moneen ruokaan. Chilin tulisuuteen tottuu, mitä enemmän sitä syö, sitä suuremmaksi sietokynnys nousee. 

Milloin lisätä chilijauhe ruokaan?

Mikäli teet kastiketta tms. kannattaa chiliä kuullottaa hetken öljyn kanssa pannulla. Chilissä olevat aromiaineet ovat rasvaliukoisia, joten näin ne saa ns. ”liukenemaan” rasvan joukkoon ja mausta tulee parempi ja täyteläisempi. Tämä siis silloin kun käytät jauhettua chiliä. Jos lisäät chiliä kastikkeen muodossa, kastikkeissa on usein suuri vesipitoisuus, joten tätä ei kannata öljyn joukkoon laittaa. 

Chilin polte

Chilin tulisuus aiheutuu sen sisältämästä kapsaisiinista. Kapsaisiinimolekyylejä on erilaisia ja niiden määrä vaihtelee chililajikkeesta toiseen. Suussa tämä yhdiste sitoutuu suun reseptoreihin, samoihin kohtiin jotka aistivat myös kuuman aiheuttamaa kipua. Tämä aiheuttaa polttavan tunteen suussa. Kapsaisiinimolekyylien muoto vaihtelee, toisenlainen kapsiinimolekyyli sitoutuu suun etuosan reseptoreihin kun taas toisenlainen kapsiinimolekyyli sitoutuu kurkun syvemmällä olevaan osaan. Tästä johtuu erilaiset chilien aiheuttamat aistimukset. Kapsaisiinin määrä vaihtelee chileissä, joten tästä johtuu tulisuusasteiden erot. Yhdistettä on erityisen paljon chilin sisällä olevassa valkoisessa osassa, ei niinkään siemenissä.

Helpotusta yliannostuksen hetkellä

No mitäs jos ruokaan lisää vahingossa vähän liikaa chiliä tai ravintolassa tekee pienen virhearvioinnin ja tilaa sen ”kolmen chilin annoksen”, joka olikin sitten aivan liikaa ja vedet nousevat nenään ja silmiin. Vesi tai olut on huono apu saamaan polte pois koska kapsaisiini ei liukene veteen. Apuun kannattaa ottaa jotain mahdollisimman rasvapitoista ruokaa tai maitotuotteita. Rasva irrottavat kapsaisiinin suun reseptoreista ja vie sen alas vatsaan. Maitotuotteiden kaseiini-proteiini tekee saman. Eli tämän vuoksi esim. rasvainen smetana toimii hyvin lievittämään poltetta. Todella vahva alkoholi auttaa myös, valitettavasti olut on prosenteiltaan liian mieto liuottamaan kapsaisiinin. Olen joskus pilkkonut chiliä ja tuntien jälkeen laittanut piilolinssejä silmiin, noh, voitte arvata mikä polte silmissä tuntui. Jos haluaa chilin käsistä pois, pelkkä saippuapesu ei auta. Käsiin kannattaa hieroa ensin öljyä ja sitten pestä öljy kunnolla saippualla pois. Öljy liuottaa kapsaisiinin pois. 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*