Minttu-jogurttikastike marjoille ja hedelmille, asiaa myös mansikoiden torjunta-ainejäämistä

Minttu-jogurttikastike marjoille ja hedelmille

Lähdettiin pienelle Suomi-turneelle viikonloppuna. Lauantaita vietettiin sukulaisten kesäjuhlissa, josta suunnattiin Lappeenrannan kautta Jyväskylän lähelle mökille. Eli uudesta keittiöstä ja kokkailuista en ole vielä kovinkaan paljon kerennyt nauttimaan. Ruuanlaitto tuppaa olemaan nykyään melko spontaania ja mökille meno vaatii aina pientä ennakkosuunnittelua ja monen päivän ruokalistan suunnittelua. Mökki on saaressa ja kauppaan lähtö on aina pienoinen projekti. Olin suunnitellut eiliseksi grillailuja, mutta sade yllätti ja päädyttiin syömään makaronilaatikkoa, jota olin tehnyt ison satsin kerralla tullessa mökille. 

Mansikoiden torjunta-aineet

Kirjoittelin aiemmin ulkomaisista pakastemarjoista ja niiden kuumentamisesta. Nyt ajattelin avata hieman torjunta-aineasiaa. Ulkomaiset mansikat ovat monesti melko kiinteitä rakenteeltaan ja olen kuullut mietteitä siitä, onko näissä hirvittävästi lisä- ja torjunta-aineita. Tulli tutkii Suomeen tuotavia kasviperäisiä elintarvikkeita pistokokein. Mansikat sisältävät tutkimusten mukaan hieman enemmän torjunta-ainejäämiä kuin keskimäärin vihannekset ja hedelmät. Myös suomalaiset mansikat sisältävät torjunta-ainejäämiä enemmän kuin kotimaiset vihannekset keskimäärin. Eli kotimainen mansikka ei eroa ulkomaisista tämän suhteen. Eviran mukaan suomalaisissa mansikoissa torjunta-ainejäämiä on joinain vuosina esiintynyt jopa 80-90 % tutkituista mansikkanäytteistä. Pitoisuudet ovat olleet kaikki todella pieniä ja alle sallittujen rajojen, joten terveydellistä haittaa näistä ei pienten pitoisuuksien johdosta ole. Monesti pitoisuudet ovat olleet sadasosia sallituista enimmäispitoisuusrajoista. Turhaan torjunta-aineita ei käytetä vaan estämään tuholaisia tai homeen kasvua mikäli kesä on kovin sateinen. Jos haluaa täysin välttää jäämiä niin silloin kannattaa valita luomumansikkaa. 

Kohta olisi ajankohtaista myös mansikoiden pakastaminen. Keittiössämme on täyskorkea pakastin ja olen pakastanut mansikoita aina syksyisin useamman laatikon. Koko talvea ei ole näillä selvitty vaan olen ostanut kaupasta pakastemansikoita kun itse pakastetut ovat loppuneet. Syödään aamuisin aina puuron kanssa mustikoita ja mansikoita, joten niitä kuluu. Näin kesäisin juhlavampanakin jälkkärinä toimii tuoreet mansikat ja hedelmät ihan sellaisenaan. Nyt mansikoiden ja hedelmien kanssa tein kastikkeeksi simppeliä jogurttikastiketta mintulla ja limellä. 

Minttu-jogurttikastike hedelmille ja marjoille

  • 2 dl soijajogurttia/turkkilaista jogurttia
  • 1/2 limen mehu
  • kourallinen minttua
  • (1-2 tl sokeria mikäli olet makean perään 🙂 )
  • marjoja ja hedelmiä: mansikoita, vesimelonia ym.

Tee näin:

  1. Lisää ainekset kulhoon ja soseuta.
  2. Nauti tuoreiden hedelmien ja marjojen kera 🙂 

Tämä on terveellinen herkku, mutta hieman fiinimmän jälkkärin tekisin ehdottomasti lisäämällä sulatettua valkosuklaata joukkoon. Kauniilla astialla ja esillepanolla saa simppeleistä jutuistakin näyttäviä. 

Minttu-jogurttikastike marjoille ja hedelmille

Ruokamielellä? Seuraa minua

Facebook.com/ruokamielella
Instagram @ruokamielella

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*