Miten vähennät ruokahävikkiä? Fried rice eli paistettu riisi ylijäämäriisistä

fried rice paistettu riisi

Jäikö riisiä taas yli? Tuttu juttu, valmista pienestä satsista seuraavan päivän lounas. Tai jos riisiä jäi reilusti yli niin sitten siitä riittää koko perheelle. Joskus myös keitän tahallaan riisiä reilusti, jotta siitä riittää seuraavaksi päiväksi paistettua riisiä. Fried rice on oikeastaan aasialainen versio pyttipannusta, johon voi lisätä melkeinpä mitä tahansa kasvista sekä mitä tahansa proteiinikomponenttia. Proteiinikomponentiksi käy suikaloitu kinkku, nyhtökaura, tofu, miksei myös kikherneet. Tämä on sellainen ruoka, johon löytyy aina ainekset kotoa kun jääkaapissa pitää seesamöljyä, soijakastiketta ja schirachaa.

Ounou, ruokaa menee roskiin

Tyhjennän vihanneslaarista biojätteeseen pari porkkanaa, yksinäisen perunan. Salaatti on vierähtänyt jääkaapin kylmimpään kohtaan ja paleltunut, se on pakko heittää roskikseen. Biojäteastia alkaa täyttyä kun tungen sinne viikonlopun illanistujaisista yli jääneen yli puolikkaan patongin, joka on nyt kuivahtanut päydälle. Tuttu juttu? Näin sitä ruokahävikkiä syntyy.

”Suomen ruokahävikistä syntyvä ympäristövaikutus vastaa 100 000 auton päästöjä vuodessa.”

Suomessa syntyy ruokahävikkiä 450 milj kg vuodessa. Kotitalouksissa syntyvä ruuan hävikki on tästä 120-160 milj. kg vuosittain, eli 20-25 kg henkeä kohden. Tämä tekee viikkotasolla 380-480 g ruokaa roskiin, eli käytännössä heitämme keskimäärin yhden aterian roskiin viikottain. Tämä siis on vain kotona syntyvää hävikkiä. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, erityisesti kun kyse on eläinperäisistä tuotteista kuten lihasta ja maitotuotteista. Suomen ruokahävikistä syntyvä ympäristövaikutus vastaa 100 000 auton päästöjä vuodessa. Jokaisen kukkaroa tämä rasittaa keskimäärin 125 e vuodessa. Eniten pois heitetään vihanneksia, kotiruokaa, maitotuotteita, leipää sekä hedelmiä ja marjoja.

”Aina ei pysty ennustamaan lapsen nälkätasoa”

Tunnen myös piston sydämmessä. Aivan turhaan tulee heitettyä välillä ruokaa pois. Meillä ongelmana on erityisesti kasviksista syntyvä hävikki. Liian usein vihanneslaarin pohjalle jää pyörimään pari porkkanaa tai perunaa, jotka päätyvät loppujen lopuksi biojätteeseen. Lapsen kanssa syntyy myös biojätettä iltapuurosta ja syömättä jääneestä ruuasta, aina kun ei pysty ennustamaan nälkätasoa. Täysin emme varmastikaan pääse eroon hävikistä, mutta on monta asiaa, joissa me kukin voimme skarpata ruokahävikin estämiseksi.

 

Tässä vinkit ruokahävikin pienentämiseksi kotona

1 Pakasta

-Jos teet ison määrän ruokaa kerralla, pakasta jo heti osa ruuasta jos et ehdi syödä kaikkea 3-4  päivän kuluessa.

– Laita pakkaseen osa leivästä jo heti tuoreena jos kuivahtanutta ja homeista leipää menee turhaan roskiin

– Melkein mitä tahansa voi pakastaa, joten jos ruuanlaitosta jää jotain yli etkä ehdi tätä käyttää, pakasta tämä. Pakasta (tai kuivata) käyttämättä jääneet tuoreyrtit. Muista myös katsastaa pakastin tasaisin väliajoin ja käyttää raaka-aineet pois, ettei pakastimesta synny epämääräisten nyssäköiden hautausmaa.

2. Säilytä kasvikset ja hedelmät oikein: väärä säilytyslämpötila voi pilaannuttaa hedelmän tai vihanneksen ennen aikojaan. Täältä löydät oikeat säilytyslämpötilat: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/09/nain-sailytat-hedelmia-ja-kasviksia-oikein

3. Vietä jämäruokapäivä: Pidä ruuanlaitossa välillä jämäruokapäivä, jolloin hyödynnät kaikkea jääkaappiin ja pakastimeen jäänyttä ruokaa. Munakkaaseen, pastakastikkeeseen, keittoon, tai paistettuun riisiin (ohje alla) saat upotettua helposti jääkaapin antimia (kasvikset, juustonkäntyt ym). Kuivahtaneesta leivästä saa mainion toastin paahdettuna. Tässä yksi toast-vinkki: https://ruokamielella.com/mansikka-brie-toast-asiaa-myos-ulkomaisten-marjojen-kuumennuksesta/

4. Jatkojalosta edellisten päivien ruokia:  Käytä mukakkaaseen yli jäänyt jauhelihakastike tai muussi, tee riisistä fried rice. Käytä yli jäänyt puuro tai kasvikset leivonnassa.

5. Maista ja haista: Erota viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen päiväys. Älä käytä tuotteita, joissa on merkitty viimeinen käyttöpäivä, merkityn päiväyksen jälkeen (liha, kala). Jos taas tuotteessa on parasta ennen päiväys, voit huoletta käyttää tuotetta niin kauan kun tuote näyttää ja maistuu hyvältä. Kuivatuotteita voi vallan mainiosti käyttää monesti vielä vuosikin päiväyksen jälkeen jos se maistuu ja näyttää hyvältä. Maitotuotteet (myös kasviperäiset jogurtit ym. ) ovat aivan syömäkelpoisia myös päiväyksen jälkeenkin. Älä siis turhaan heitä näitä tuotteita automaattisesti pois parasta ennen päivän umpeuduttua vaan maista ja haista ensin.

6. Suunnittele: mieti etukäteen mitä tulet seuraavien päivien/viikon aikana syömään ja osta vain tarvittavat raaka-aineet. Ota jääkaapin sisällöstä kuva ennen kauppaan menoa, näin et osta ruokaa ”varmuuden vuoksi”.

7. Osta oikeankokoisia pakkauksia: mieti kuinka paljon ruokaa oikeasti tarvitset? Osta 500 g pakkaus porkkanoita vaikka kg-hinta olisi 1 kg pakkausta kalliimpi. Kalliimmaksi tulee heittää toinen 500 g roskiin jos et kuitenkaan saa syötyä kaikkea ostamaasi.

8. Jäähdytä yli jäänyt ruoka nopeasti ruuanvalmistuksen jälkeen: ruoka säilyy näin parempana ja paremman makuisena ja voit syödä ruokaa pidempään.

9. Käytä puhtaita välineitä annostellessasi maustekastikkeita tai tahnoja. Jos käytät purkkipestoa, tahinia, currytahnoja, chilitahnoja, sinappeja ym. kastikkeita, ota purkeista aina puhtaalla lusikalla ja siirrä nämä jääkaappiin heti käytön jälkeen. Näin nämä säilyvät pidempään hyvänä ja homehtumatta. Valmistajat eivät anna aikoja jonka purkit voi säilyttää avattuina jääkaapissa juuri sen vuoksi, että se, miten purkista ottaa, vaikuttaa suuresti säilyvyysaikaan. Hygienisesti annosteltuna purkit säilyvät jopa kuukausia avattuna jääkaapissa.

10. Keitä kahvia vain sen määrän jonka aiot juoda. 

Kahvin ympäristövaikutus on yllättävän suuri.

11. Osta punalaputettuja tuotteita: näin vähennät kaupan hävikkiä

 

Lähteitä:

Luonnonvarakeskuksen raportti ruokahävikistä:

https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/485742/luke-luobio_12_2015.pdf?sequence=4

MTT:n raportti kotitalouksien hävikistä ja sen synnystä

http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti41.pdf

Kahvin ympäristövaikutuksesta:

http://ruokamysteerit.fi/2016/08/29/kahvi-ruokavaliosi-merkittava-ilmastotaakka/

fried rice paistettu riisi

Fried rice eli paistettu riisi -resepti

Ainekset (n. 3 annosta)

6 dl keitettyä riisiä (basmati tai jasmiini)

öljyä paistamiseen

1 valkosipulinkynsi

1 sipuli

Kasviksia, esim. 2 porkkanaa tai 100 g pakasteherneitä tms.

(2 kananmunaa), ei välttämätön jos haluat vegaanisen

100 g jotain proteiinikomponenttia (kinkkua pieneksi suikaloituna, tofua, nyhtökauraa, kikherneitä tai säilykepapuja)

4 rkl seesamöljyä

3 rkl soijakastiketta

schiracha-chilikastiketta tai tuoretta chiliä

(tuoretta korianteria), ei välttämätöntä

Tee näin:

 

Pilko sipuli ja valkosipuli sekä porkkanat pieniksi. Lisää pannulle runsaan öljyn kera. Kuullota hetki. Lisää sitten riisit. Voit paistaa riisit kahdessa osassa niin näihin tulee paremmin paistopintaa. Käytä reilusti öljyä. Lisää paiston loppuvaiheessa seesamöljy, soijakastike sekä proteiinikomponentti (suikaloidut kinkut, tofu, nyhtökaura tms.). Siirrä paistetut riisit joko toiseen astiaan tai jos sinulla on käytössä reilunkokoinen pannu, siirrä paistetut komponentit pannun toiseen reunaan. Lisää pannulle kananmunat ja paista ne kypsiksi koko ajan sekoittaen niin että munista tulee kokkelia. Sekoita kypsyneet munanpalat riisiseoksen joukkoon. Lisää maun mukaan tuoretta chiliä tai schiracha-kastiketta sekä tuoretta korianteria.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*