Näin vähennät lihansyöntiä, vinkit kasvispainotteisempaan ruokaan

vinkit kasvispainotteisempaan ruokaan

 Niin kuin edellisessä postauksessa kerroin, että olen vähentänyt lihan syöntiä radikaalisti nyt viimeisen 1,5 vuoden aikana. Muistan kirkkaana hetken, jolloin totesin, että nyt ei enää liha maistu entiseen malliin. 1,5 vuotta sitten pääsiäisenä olin päättänyt tehdä karitsaa illalliseksi. Tein karitsan karetta ja jätin lihan punertavaksi. Itse söin illallisella vain yhden suupalan lihasta, en vain pystynyt. Vaikka sinällään se oli oikein hyvää ja mureaa, siis kuulemma 🙂 

Kasvisruuasta ja vegaaniudesta puhutaan paljon ja ainakin suurimmissa kaupungeissa kasvisbuumi näkyy ravintolatarjonnassa. Lehdet ovat pullollaan kasvis ja vegaanireseptejä ja uudenlaiset lihankorvikkeet ovat mukana kahvipöytäkeskusteluissa. Samalla kuitenkin suomalaiset syövät yhä enemmän lihaa. Luke julkaisi alkukesästä tilastot siitä mitä suomi söi vuonna 2016. Tämän mukaan siipikarjanlihaa syötiin vuonna 2016 lähes 9 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Naudan, sian ja lampaanlihan kulutus oli ennallaan. Lihan kulutus henkilöä kohden oli 81 kg vuodessa, eli reilu 1,5 kg/viikko. Tuoreiden hedelmien kulutus kasvoi 6 %. Puhe kasvisruuasta on ehkä vielä ”pöhinää” pienen kuplan sisällä ja suuret massat syövät lihaa entiseen malliin. Vaikkakin kasvisten kulutus on kaupan mukaan nousussa. Silti naisista vain 20 % yltää 1/2 kg päivässä suositukseen, miehistä vielä harvempi. Kasvisruokailmiössä on kyse maailman polarisoitumistrendistä. Ääripäät korostuvat tässäkin suhteessa. Yhä useampi ihminen ryhtyy vegaaniksi, vaikkakin vielä vegaanien määrä suhteessa koko Suomen väkimäärään on pieni. Toisaalta samaan aikaan toinen joukko kasvattaa lihan syöntiä entisestään.

Kun kerron että olen vähentänyt lihan syöntiä radikaalisti ja ettei oikein kotona syödä enää punaista lihaa kuin aina silloin tällöin jauhelihan muodossa, niin ihmiset kyselevät mitä te oikein sitten syötte? Noh, syödään kasvisruokia, kalaa, sekä silloin tällöin siipikarjanlihaa. Erilaiset pavut, linssit, pähkinät ja siemenet ovat tulleet osaksi ruokavaliota, useammin kuin aiemmin. Ajattelin koota hieman asioita, millä voit itse vähentää lihan syöntiä helposti vaikka jo heti 25 %. Pitäisitkö kiinni yhdestä kasvisruokapäivästä (tai useammasta), vai vähennätkö lihaa hiukan joka aterialla? Tee jompikumpi tai molemmat. Tässä vinkkejä! 

1) Korvaa osa aterian lihasta kasviksilla tai kasviproteiineilla

Jos teet jauheliharuokaa niin lisää joukkoon soijarouhetta tai papuja. Eli jos normaalisti tekisit vaikka kuuden annoksen makaronilaatikon 400 g jauhelihapaketista, lisää joukkoon 1 dl tummaa soijarouhetta. Lisää samalla myös muita aineksia. Näin saat kuuden annoksen ruuasta 9 annosta. Lompakkokin kiittää ja soijarouhelisää ei edes maussa huomaa. Näin olet jo vähentänyt yhdellä aterialla kolmanneksen lihamäärästä.

Käytä monipuolisesti kasviksia ja lisää esim. kastikkeeseen tai pataan kasviksia tai papuja, jolloin lihan osuus ruuassa vähenee. Esim. jos olet tottunut tekemään broilerkastikkeen pelkästä broilerista, lisää siihen erilaisia kasviksia, jolloin syötävä lihamäärä laskee luonnollisesti. 

2) Yksi kasvisruokapäivä viikossa (tai yksi lisää jos jo pidät kasvisruokapäivän)

Jos aiemmin olet valmistanut vain liharuokaa, on kivaa vaihtelua opetella valmistamaan myös kasvisruokia. Aloita helpoista, tutuista mauista ja ota reseptejä talteen lehdistä, blogeista ym. Maltti on valttia, aina ei onnistu, mutta aloita vaikka sellaisista resepteistä joissa on tuttuja raaka-aineita. Unohda eksoottiset raaka-aineet ja aloita tutuista jutuista. Itsekin olen vasta alkutaipaleella monipuolisten kasvisruokien valmistamisen kanssa. Tulen postaamaan teille ne onnistuneimmat jutut, joten pysy kuulolla ja kokeile rohkeasti! Tulen nyt syksyn aikana lisäämään useampia helppoja kasvisruokia tänne blogiini.

Aloita vaikka näistä ruuista (jos et ole jo kokeillut):

Linssi-kasvissosekeitto

Lihaton fetajauhelihavuoka

Pizzapäivä, paras tomaattikastike pizzalle

 

Jos käyt henkilöstöravintolassa/lounasravintolassa niin valitse mahdollisimman usein kasvisvaihtoehto. Valitettavasti kasvisruokien laatu vaihtelee ihan riippuen ravintolasta, mutta viime vuosina tässä on tapahtunut huimaa parannusta!

3) Tutustu papuihin ja linsseihin

Usein kuulen väitettä ”kasvisruoka ei ole täyttävää”, Joo, ei olekaan täyttävää jos kasvisruoka on sellainen, josta on vain poistettu lihaosa. Tutustu papuihin ja linsseihin. Papuja saa valmiiksi kypsennettyinä tölkeissä tai jos jaksaa niin voi myös itse liottaa ja keittää. Tosin ehkä suosittelen alkuun käyttämään kypsiä tuotteita, ainakaan ruuan valmistus ei jää sitten kiinni siitä, ettei jaksa papuja keitellä. Linssit ovat tosi helppokäyttöisiä, erityisesti olen tykästynyt punaisiin linsseihin koska ne kypsyvät niin nopeasti eikä niitä tarvitse liottaa. Käytä myös siemeniä ja pähkinöitä. Näillä saa lisää ruokaisuutta mm. salaatteihin ja wokkeihin.

4) Kokeile ”lihankorvikkeita”

Markkinoille on tullut tosi paljon uusia ns. lihankorvikkeita. Nämä ovat tosi helppokäyttöisiä ja näillä pääsee helposti alkuun kun haluaa vähentää lihaa.  Esim. Härkiksessä on tosi voimakas ominaismaku, joten kaikkeen tämä ei sovellu. Nyhtökaura on ehkä astetta helpompi. Myös pakastealtaasta löytyy uudenlaisia tuotteita, suoranaisia lihaa matkivia tuotteita. Näitä kaikkia en itse ole vielä edes testannut. Itse tykkään mieluummin käyttää monipuolisesti kasviksia sekä linssejä, papuja ja pähkinöitä mieluummin kuin näitä, mutta ne tuovat ruokiin kivaa vaihtelua silloin tällöin.

Nyhtökauratäytteinen Vihis:

Vihikset, vegaaniversio lihapiirakoista

Härkis -hampurilainen:

Kasvishampurilainen kalifornialaisittain

5) Lisää kalan syöntiä ja korvaa yksi liha-ateria kalalla viikossa 

Tunnustan itse sen, että kalan syöntiä pitäisi lisätä. Esteenä koen itse tälle sen, että tuoretta kalaa on vain vaikea saada. Vakuumilohi on monesti se tuorein kala mitä on saatavilla ja haluaisin käyttää monipuolisemmin erilaisia kalalajeja. Toki vaihtoehtoina on myös pakastekalat sekä säilyketonnikala (valitse MSC -merkillä varustettu tonnikala). Tässä lupaan petrata! Tämä on hyvä opas kalalajien valintaan eettisyyden näkökulmasta:

https://wwf.fi/kalaopas/

vinkit kasvispainotteisempaan ruokaan

Linkkejä:

Mitä suomi söi vuonna 2016

http://stat.luke.fi/ravintotase

Vegaanihaaste

http://vegaanihaaste.fi/info/vinkkeja_monipuolisen_ruokavalion_koostamiseen/

Ruokamielellä? Seuraa minua

Facebook.com/ruokamielella
Instagram @ruokamielella
ruokamielella.com/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*