Puoli vuotta yrittäjyyttä takana, hitti vai huti?

Puoli vuotta yrittäjänä takana. Kirjoitan juttua kahvilan riippukeinussa varvassandaaleissa ja shortseissa. Linnut visertävät taustalla, ei hullumpaa, ajattelen. Tein hypyn tuntemattomaan jo reilu vuosi sitten irtisanoutumalla vakityöstä. Pikkuhiljaa yritysidea kypsyi ja kävi toteen viime marraskuussa. Tästä aikaisempi postaus: https://ruokamielella.com/tyoura-kohti-vapautta-ja-iloista-tekemista/

Katumusta vai onnellisuutta?

Aika on lentänyt ja tuntuu hassulta, että olen ollut yrittäjänä vasta puoli vuotta. Startti tuntuu jo niin kaukaiselta, paljon asioita on ehtinyt tapahtumaan puolessa vuodessa. Olenko katunut? No en päivääkään! Fiilikset ovat vaihdelleet odottavan innostuneesta muutaman kerran hiipineeseen epäuskoon ja epävarmuuteen, mutta päällimmäisenä on kuitenkin tyytyväisyys ja onnellisuus. Olen päässyt tekemään kivoja asioita ja töitä, joista nautin. Ilman suurta stressiä. Viikkoihin mahtuu myös haahuilua ja pohtimista mihin suuntaan haluan yritystoimintaani viedä. Luovuus vaatii myös tätä, enkä tietoisestikaan ole haalinut väkisin projekteja vaan tavoitteenani on ollut hiukan tunnustella minkälaiset työt ovat niitä, joita oikeasti haluan tehdä. En halua löytää itseäni muutaman vuoden päästä siitä tilanteesta, että teen töitä joista en nauti. Olen pystynyt ottamaan välillä rennosti, toisaalta joinain viikkoina töitä on riittänyt ylitöiksi asti. Se on osa yrittäjyyttä. Yrittäjänä on myös siedettävä pientä epävarmuutta, kun seuraavasta projektista ei välttämättä ole varmuutta.

Asiakkaat?

Olen ollut onnekas, sillä sain alusta alkaen asiakkaita hyvien verkostojeni avulla, olen päässyt toteuttamaan ruokakuvia ja sisällöntuotantoa heti yrittäjyyden alkutaipaleilta asti. Olen myös hyödyntänyt omaa osaamistani elintarvikealalta erilaisten konsultointi- /kehitysprojektien kautta, yksin sekä kahden muun yrittäjän kanssa. Aamulla saatan kuvata, välissä pitää puhelinpalaveria ja jatkaa iltapäivällä kehitysprojektia asiakkaalle, tai käydä kaverin kanssa välissä lounaalla ja istua kahvilassa suunnittelemassa seuraavia projekteja tai harrastaa, eli kirjoittaa juttua blogiini. Kalenteriin toki mahtuu vielä töitä, erityisen innostunut olen valokuvaustöistä ja sisällöntuotannosta. Konsultoinnin ja valokuvauksen lisäksi kirjoitan juttuja, reseptejä sekä suunnittelen tekstejä somemarkkinointia varten.

Hittitehdas, uudenlainen konsultointipalvelu elintarvikealan yrityksille

Aluksi kotikonttorilla istuminen tuntui luksukselta, aikaa ei mene työmatkoihin tai ruuhkassa istumiseen. Tammikuun pimeydessä aloin kaipaamaan työkavereita. Sitten istuimme kahden huipun kollegan Minnan ja Antin kanssa kahvikupposen äärelle ja laitoimme pystyyn uudenlaisen palvelukonseptin, nimeltä Hittitehdas. www.hittitehdas.com Jo muutaman päivän päästä kahvikupposista meillä oli nettisivut. Ensimmäisen asiakkaan saimme jo parin viikon päästä konseptin lanseerauksesta. Kyseiselle palvelulle on selkeästi tilausta. Olemme kaikki kokeneita elintarvikealan ammattilaisia ja tarjoamme elintarvikealan yrityksille erilaisia liiketoiminnan kehittämispalveluita, kategoriastrategioista brändiuudistuksiin ja liiketoiminnan kehittämiseen. Jokaisella meillä on oma osaamisalueensa ja yhdessä voimme tarjota laajoja kehitysprojekteita asiakkaille. Työ on todella hedelmällistä, sillä kaikilla on yhteinen palo elintarvikealaan, laaja kokemus eri lähestymiskulmalla ja kokemuksella. On huippua kun on huiput kollegat!

Plussat ja miinukset

Työn joustavuus on parasta, kukaan ei määritä työaikaa. Voin istua läppärin kanssa missä vain tai sopia ystävän kanssa pidennetyn lounaan ja jatkaa työntekoa kivassa kahvilassa. Lapsemme on melko huono nukkuja ja toisinaan yöunet jäävät itsellä tosi lyhyiksi. Aamuina, jolloin saan nukkua, nukun arkisin niin myöhään kuin nukuttaa ja siirryn klo 8.30 suoraan koneen äärelle kahvikuppi kourassa. Tätä mahdollisuutta ei olisi ellen olisi yrittäjä. Voin myös urheilla kesken päivän, jos työt antaa myöden. Näin oma aika ei ole pois perheen yhteisestä ajasta. Mieheni on myös yrittäjä ja toisinaan syömme arkisin yhteisen aamiaisen ja viemme lapsen hieman myöhemmin päiväkotiin. Plussaa ehdottomasti on se, että kaikki työ, jota teen, vie asioita eteenpäin eikä energiaa kulu ”turhiin” palavereissa istumisiin tai organisaation sisäisiin ongelmiin, joita väkisinkin on jokaisessa organisaatiossa. Miinusta toisinaan on se, että pakerran töitä melko yksin. Saatan tehdä töitä monta päivää ilman kontakteja, siirtyä verkkareissa kotisohvalta välillä ruokapöydän ääreen ja jatkaa taas hommia siihen saakka, kun haen lapsen päiväkodista. Hittitehdas -työkaverit tulivat kuin tilauksesta, joten tässä kohtaa voin sanoa, että minulla on myös työyhteisö, jonka kanssa tehdä töitä. Jaamme kiinnostuksen elintarvikealaan kohtaan ja viestittelemme asiakasprojekteista sekä mielenkiintoisista ja ajankohtaisista ruokaan liittyvistä asioista melkein päivittäin.

Jollekin yrittäjyyden tuoma epävarmuus ei sovi ja se voi olla miinus. Minä en ota siitä stressiä, sillä luotan omaan osaamiseni ja siihen, että asiat järjestyvät aina tavalla tai toisella. Ja ainahan voin hakea töitä, jos yrittäjyys ei kanna. Yrittäjyys vaatii myös itsekuria, tässä kohtaa tunnen välillä piston sydämessäni. Olen liian usein päätynyt haahuilemaan, enkä ole saanut päivänaikana tehtyä kaikkea sitä, mitä olen suunnitellut. Toisaalta itselle pitää myös olla armollinen, eihän sitä palkkatyössäkään 7,5 tuntia tee tuottavaa työtä. Ajattelulle pitää antaa myös tilaa.

”Stressitasot ovat laskeneet huomattavasti, kun saan tehdä mieleisiä asioita”.

Mitä jää käteen taloudellisesti?

Yrittäjän miinus voi olla taloudellinen epävarmuus ja jos elää täysin kädestä suuhun, yrittäjäksi heittäytyminen ilman valmista asiakaskuntaa voi olla mahdotonta. Sain starttirahan, joka avittaa hiukan. Investoin uuteen täyskennoiseen kameraan ja uusiin objektiiveihin, joten ensimmäisten kuukausien laskutus meni täysin hankintoihin, nettisivuihin, kirjanpidon aloituskuluihin ym. kertaluontoisiin maksuihin. Ensimmäisen palkan maksoin itselleni vasta helmikuussa.  Otin myös yrittäjän pakollisen YEL-vakuutuksen, jonka suuruus määrittää kertyvän eläkkeen sekä sairauden sattuessa sairaspäivärahan määrän. En maksa minimiä vaan kuukausittainen maksuni on n. 460 e. Kiinteitä kuluja minulla on kuukausittain n. 700 e (YEL-maksu, kirjanpito, puhelin, nettisivut, palkanmaksu, pankkikulut). Eli jos laskutukseni olisi 5000 e/kk (sis. Alv), pitää minun maksaa tästä ensin alv 24 % (vajaa 1000 e), tämän jälkeen vähennetään pois kuukausittaiset maksut, voisin nostaa palkkaa 3332 e, josta verojen jälkeen jää käteen 2499 e, eli käytännössä laskutuksesta jää käteeni n. puolet. Toki laskutuksen kasvaessa suhteellinen käteen jäävä osuus kasvaa. Kuukausien tulot eivät ole vakiot vaan laskutukseni on vaihdellut 1400 ja 7800 e välillä kuukausittain (sis. alv). Tällä hetkellä voin todeta, että pystyn elättämään itseni yrittäjänä, mutta toki lisämyynti on tervetullutta ja kaivattua koska joukossa on myös hiljaisia kuukausia. Vielä en ole saavuttanut samaa tulotasoa kuin palkkatyössä, mutta parasta on se, että vapaa-aikaa on tällä hetkellä rutkasti enemmän ja mikä parasta, stressitasot ovat laskeneet huomattavasti, kun saan tehdä mieleisiä asioita. Se on parasta!

”Palkka ei juokse, jos makaat sairaana kotona”.

Jouduin yllättäen sairaalaan huhtikuussa kohtutulehduksen vuoksi enkä pystynyt tekemään töitä hetkeen. Tällaisten tilanteiden vuoksi maksan Yel-vakuutusta, mikäli jotain yllättävää sattuu. Sairaspäiväraha määräytyy sen mukaan paljon yrittäjä maksaa Yel-maksua (tosin tätä korotettua maksua saa vasta kun 6 kk yrittäjyyttä on takana). Sairaalaan joutuessa mietin hetken, että mikäli olisin ”normitöissä” niin palkka juoksisi normaalisti huolimatta sairastumisesta. Yrittäjän todellakin pitää ansaita ja tehdä työt, jotta palkka juoksee. Tämän suhteen rahan arvo ja arvostus on todellakin kasvanut yrittäjyyden myötä. Palkka ei juokse, jos makaat sairaana kotona.

Mietitkö yrittäjyyttä?

Jos mietit yrittäjyyttä niin ehdottomasti kannustan siihen. Toki pitää olla jonkinlainen realistinen ajatus liikeideasta. Minulla sitä ei irtisanoutuessa ollut, mutta hetken irtioton aikana se alkoi muodostumaan. Puolen vuoden yrittäjyyden jälkeen olo on todella tyytyväinen. Minulla on ollut aikaa tehdä asioita, joista nautin ja töihin liittyvä stressi on poistunut. Toki vieläkin pohdin yrittäjyyden suuntaa, ja asioita joihin haluan tulevaisuudessa panostaa enemmän. Voi olla että muutaman vuoden päästä työt, joita teen ovat taas hiukan erilaisia kuin tänä päivänä. Mieti minkälaista työtä haluat tehdä ja mikä tekee sinusta onnellisen. Toki totuus on se, että ei kaikki työt ole niitä unelmatöitä, mutta yrittäjänä sinulla on mahdollisuus pyrkiä siihen, että kun aamulla heräät, olet intoa täynnä siitä mitä teet eikä työ ole taakka tai aiheuta pelkkää stressiä ja hammasten kiristelyä. Muista myös se, että aina on mahdollisuus oppia lisää ja lähteä aivan uudelle urapolulle. Minulla uusi urapolku on ollut valokuvaus, muun työn ohella. Olen päässyt tavoitteeseeni ja saanut sen osaksi työtäni. Tästä olen todella onnellinen.

Tavoitteet tulevaisuudelle

Puolen vuoden aikana olen päässyt toteuttamaan erilaisia kivoja projekteja, mutta tämä on vasta alku. Viime syksynä aloitin valokuvausopinnot Helsinki Design Schoolissa ja kuukauden päästä saan valokuvaajan tutkinnon paperin kouraani, jee! Olen kehittynyt valokuvaajana vuoden aikana ja vaikka koulutus ei tuo ammattitaitoa vaan se hankitaan kuvaamalla ja itse opiskelemalla, niin olen saanut paljon oppia, jotka olen päässyt viemään heti käytäntöön.

  • Haluan edelleen kehittyä kuvaajana. Kuvata entistä parempia kuvia asiakkaille, mutta haluan varata aikaa myös omille valokuvausprojekteille ja kehittyä kuvaajana eteenpäin.
  • Haluan saada lisää valokuvaus- ja sisällöntuotantoasiakkaita
  • Oma työhuone/studio
  • Haluan toteuttaa mielenkiintoisia konsultointi- ja kehitysprojekteja yksin tai yhdessä Hittitehdas -porukan kanssa

Katsotaan sitten taas puolen vuoden päästä missä mennään? Aseta sinäkin tavoitteita itsellesi, kirjaa ne ylös ja palaa niihin säännöllisin väliajoin! -Mari

www.raahenmaa.com

www.hittitehdas.com

Alla muutamia asiakaskuvia:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*