Rucolapesto – asiaa myös nitriiteistä

Rucolapesto

Keittiöremontti alkaa olla jo vähän paremmalla tolalla ja nyt odotellaan vielä tasoja, jotka pitäisi olla asennuksessa ensi viikolla, jee! Hieman on ollut mutkia matkassa ja tänään tuli ilmi, että hana ja allas ei välttämättä mahdukaan tasoon. Otettiin taso eri paikasta kuin keittiö, joten tässä sitten lopputulos kun alkaa itse säätämään.Katsotaan joutuuko vielä hanakaupoille. Ruuanlaitossa olen huomannut että itseasiassa aika paljon ruokia pystyy tekemään pelkällä mikrolla ja vedenkeittimellä. Ei olla edes käyty ulkona syömässä normaalia enempää, valmisruokaa ollaan toki syöty normaalia enemmän, mutta ei sitäkään hirvittävän paljoa. 

Rucola on ihanan aromaattinen salaatti, jota tykkään käyttää salaateissa, pastan päällä tai ihan leivän päällä. Usein rasiallinen rucolaa on melko iso ainakin meidän perheelle jos siitä ottaa kourallisen pastan päälle. Rucolapestoon saa kätevästi käytettyä lopun rasian, tai jos käyttää ruukussa olevaa rucolaa niin pestoon voi käyttää rucolat varsineen päivineen. Tämä toimii hyvin grillatun lihan, kasvisten tai halloumin kanssa tai sellaisenaan pastan kaverina. Me söimme tuorepastan kanssa. Tuorepasta kypsyy hyvin kun vaan kaataa kiuhuvaa vettä päälle ja antaa kypsyä hetken. Sanotaan, että pasta ei olisi kesäruokaa, mutta kyllä se ainakin mulle maistuu myös kesäruokana, ainakin Suomen kesässä. 

Rucolapesto

 • Rasia rucolaa (100 g), mulla oli vähän vajaa kun olin käyttänyt n. 30 g leipien päälle aiemmin

 • 100 g Parmesan -juustoa

 • 50 g (2 kourallista) kuorittuja manteleita

 • 2 valkosipulin kynttä

 • n. 1 dl oliiviöljyä

 • 1/2 limen mehu (tai sitruuna)

 • 1/4 tl suolaa

 • mustapippuria myllystä

Tästä annoksesta tulee pestoa n. 3-4 pasta-annokseen, mutta lisukkeena hieman isommalle porukalle.

Tee näin:

 1. Laita kaikki ainekset korkeaan kulhoon, purista limestä mehu. Nyt testasin limeä, mutta ehkä paremmin sopii kuitenkin perinteinen sitruuna. 
 2. Soseuta sauvasekottimella.
 3. Lisää oliiviöljyä jos seos ei ole tarpeeksi juoksevaa.
 4. Jos minulla olisi ollut hella käytössä niin olisin paahtanut manteleita hetken kuivalla pannulla. Näin manteleihin olisi saanut vähän paahteista makua. Toki toimii näin ilman paahtamistakin.
 5. Jos säilytät pestoa jääkaapissa niin tämä jähmettyy melko nopeasti. Voit ottaa peston lämpenemään jääkaapista ennen syömistä.
 6. Pestoa voi myös pakastaa.  

Nitriitti -fakta

Rucola, pinaatti ja salaatit sisältävät luontaisesti paljon nitraatteja. Nitraatti on luonnossa oleva yhdiste, joka liittyy typen kiertokulkuun. Tätä kerääntyy viljelysmaasta sekä lannoitteista kasviksiin. Nitraatit muuntuvat kehon aineenvaihdunnassa osittain nitriitiksi. Suuret määrät nitraattia tai nitriittiä säännöllisesti syötynä ei ole hyväksi koska niillä on vaikutus veren hapen kuljetussysteemiin. Nitriittipitoisia kasviksia harvoin aikuinen pystyy syömään liikaa jos ruokavalio on monipuolinen. Myöskään satunnaisella nitriittipitoisten kasvisten syömisestä ei ole haittaa pienille lapsille. Nitriittiä lisätään säilyvyyden parantamiseksi myös leikkeleisiin, makkaroihin ja nakkeihin. Makkaroiden ja leikkeleiden syönnistä on annettu ohjeistukset pienille lapsille. Nitriitin suhteen suositukset ovat max 150 g makkaraa/leikkeleitä/vko alle kouluikäisillä. Eli tämä on yksi makkara-ateria viikossa sekä 1 leikkelesiivu/päivä tai 2 leikkelesiivua/päivä. 1-2 vuotiaalla max 1 makkara-ateria viikossa. Pikkulasten herkkua on myös pinaattiletut, näitä en kuitenkaan päivittäin antaisi pienelle taaperolle. 

Rucolapesto

Rucolapesto

Ruokamielellä? Seuraa minua

Ruokamielellä? Seuraa minua

Facebook.com/ruokamielella

Instagram @ruokamielella

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*