Todellista arjen pikaruokaa – Nuudeli-tonnikalakulho – asiaa myös palmuöljystä

Nuudeli-tonnikalakulho

 

Arki ilman keittiötä – Voiko vedenkeittimellä ja mikrolla valmistettu pikaruoka näyttää ja maistua näin hyvältä? 

Meillä on meneillään keittiöremontti ja nyt ollaan oltu hetki ilman keittiötä. Kyllä sitä uutta keittiötä jo kaipaa, varsinkin kun remontti ei rajoitu pelkkään keittiöön vaan kaikki kodinkoneet, uuden keittiön osaset, uudet kodinkoneet sekä remonttitarvikkeet ovat hujan hajan pitkin olohuonetta ja  käytössä olevat astiat ja ruokatarvikkeet ovat valloittaneet ruokapöydän. Oman haasteensa myös tuo se, että kun pöydät ovat täynnä keittiötarvikkeita, on taaperon näpit vaikea pitää erossa ruokatarvikkeista, vitamiinipurkeista ym. varsin mielenkiintoisesta, jotka normaalisti ovat keittiön yläkaapeissa. Tein ennen remontin alkua ruokia pakkaseen, josta niitä on sulateltu, välillä on syöty maksalaatikkoa ja muutaman kerran käyty ulkona syömässä. Olen myös kehitellyt pikaruokia pelkän mikron ja vedenkeittimen kanssa. Tässä niistä yksi ruoka, jota olen nyt tehnyt useamman kerran koska siitä vain tuli niin hyvää. 

Käytin tässä ns. normaaleja nuudeleita pikanuudelien sijaan. Ne kypsyvät vallan mainiosti hauduttaen vaikka näissä ohjeistetaankin keittämään nuudeleita 4 min. Pikanuudeleita pyrin välttämään palmuöljyn vuoksi.

Pikanuudelit ja palmuöljy

Pikanuudelit sisältävät palmuöljyä, ja vaikka en ole mitenkään skeptinen ruokien, lisäaineiden tai muiden suhteen, mutta palmuöljy on sellainen mielestäni jonka käyttöä kannattaa rajoittaa etenkin jos ruokaa tarjoaa lapsille. Maaliskuussa EU:n elintarviketurvallisuusvirasto varoitti yhdessä WHO:n (maailman terveysjärjestö) kanssa palmuöljyn syöpäriskeistä. Aiemmin keskustelu on käynyt vain palmuöljyn eettisyyden ympärillä ja olenkin ihmetellyt ettei tästä ole tullut suurempaa kohua tai uutisointia laajemmalti. Lisäineista meuhkataan paljon vaikka monenkaan lisäaineen kohdalla ei ole mitään todellista riskiä pystytty osoittamaan, mutta palmuöljyn kohdalla on näyttöä siitä, että palmuöljyn glysidoli aiheuttaa kohonnutta syöpäriskiä. Palmuöljy sinällään ei ole vaarallista, mutta sen puhdistamisessa käytetyt lämpötilat ovat niin korkeita, että kuumennus pilkkoo rasvoja muiksi haitallisiksi yhdisteiksi. EU:ssa valmistellaankin varmasti rajoituksia näille pitoisuuksille, erityisesti tuotteisiin, joita tarjotaan lapsille. Palmuöljyä käytetään yleisesti margariineissa, suklaassa, leivonnaisissa, kasvirasvasekoitteissa ja jopa äidinmaidonkorvikkeissa. Täysin palmuöljyä tuskin pystyy välttämään koska se on niin yleisesti käytössä, mutta kohdissa, joissa muita vaihtoehtoja on tarjolla, valitsen mielelläni vaihtoehdon, jossa sitä ei ole käytetty varsinkin kun ruokaa tarjoaa pienelle lapselle.

Nyt sitten itse reseptiin ja nuudeleihin ilman palmuöljyä 🙂

Nuudeli-tonnikalakulho, kaksi isoa tai kolme pientä annosta

 • 3 keränuudelia (yht. 150 g)
 • 1 prk tonnikalaa öljyssä
 • 3 kevätsipulia
 • 1 chilipalko (tai maun/tulisuuden mukaan)
 • 3 rkl seesamiöljyä
 • 3 rkl soijakastiketta (japanilainen tai tamari, tavallinen käy myös)
 • Tuoretta korianteria
 • (Seesaminsiemeniä), ei välttämätöntä
 • Vettä

Tee näin:

 1. Kuumenna reilusti vettä vedenkeittimessä. Laita nuudelit kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna olla n. 5 min/sen aikaa kun teet muut valmistelut
 2. Pilko sillä välin kevätsipulit ja chilit viipaleiksi. Käytä kevätsipuleista myös vihreät osat (paitsi ei nuupahtaneita osia). Lämmitä tonnikala mikrossa niin tämä ei jäähdytä ruokaa. 
 3. Kaada nuudeleista melkein kaikki vesi pois, jätä kuitenkin vähän pohjalle vettä, näin ruuasta tulee mehevämpää. 
 4. Lisää nuudeleiden joukkoon seesamiöljy, soijakastike, tonnikalat, chili- ja kevätsipuliviipaleet
 5. Revi joukkoon reilusti tuoretta korianteria
 6. Päälle voit ripsutella seesaminsiemeniä. Käytin aiemmin pannulla paahtamiani siemeniä. 
 7. Nauti, tämä pikaruoka on valmista 5-10 minuutissa! 

 

Nuudeli-tonnikalakulhoNuudeli-tonnikalakulhoNuudeli-tonnikalakulho

Lisää palmuöljyn uutisointia: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/palmuöljy-voi-aiheuttaa-syöpää-eu-rajoittaa-käyttöä-syksyllä-1.183258 EFSA:n tiedote: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160503a

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*