Vegaanista ja gluteenitonta lasagnea, luonnollista vai ei?

Vegaanista ja gluteenitonta lasagnea

Vegaani, sekaani, fleksaus, nyhtis, härkis. Oletko kokeillut nyhtökauraa, entä härkistä, no entä onko soijarouhe tuttu? Tavallisia kahvipöytäkeskusteluja, joita viimeisen vuoden aikana olen useaan otteeseen käynyt. Jopa kampaajan tuolissa kampaajani aloitti kasvisruokakeskustelun Härkiksen tiimoilta. Reseptivinkkejä on jaettu puolin ja toisin. Uskon että elämme aivan uudenlaisten tuoteryhmien kulta-aikaa, jossa on jo unohtunut aiemmat trendit ”luonnollisuudesta” ja fanaattisestakin lisäaineiden ja ainesosaluetteloiden kyttäyksestä. Toki iso trendi on luonnollisuus, mutta samaan aikaan uudenlaisia eläinperäisiä tuotteita korvaavia vaihtoehtoja tulee markkinoille, joissa aiemmin kammoksuttuja E-koodeja vilisee rivikaupalla. 

Kasvistrendi on eittämättä suurin viimeisten vuosien aikana tapahtunut, vähittäiskaupan kategorioita uudistava trendi. Kyllä vuosi sitten kohistiin ajatusta, että nyhtökaura muka tavoittelisi paikkaa ”jauhelihahyllyssä”. Mitä, jauheliha kun on se pyhä, jokaisen perheen perus raaka-aine. Ihan jauhelihahyllyyn ei olla päästy, mutta siihen viereen, välillä jopa samaan laariin kylläkin! Tuotteet toimivat mainiosti ns. lihankorvikkeina. Ja siinä se juju helppoudesta piilee. Ei tarvitse perehtyä uusiin resepteihin tai papujen liottelu ja keittoaikoihin vaan liha on helppo korvata näillä tuotteilla. Tuotteet ovat todellisia innovaatioita ja helppokäyttöisinä iskevät suuren kansan riveihin. Viime viikolla suomalainen yritys nimeltä Kaslink kertoi lähtevänsä valmistamaan kasvipohjaisia ”maitoja”. Mikäköhän olisi uusi nimi kaupan ”maitohyllylle”?

Kasvistrendi on tuonut mukanaan ajatuksen alkuperäisten raaka-aineiden jäljittelystä ja siitä, että eläinperäisiä aineksia halutaan suoraan korvata vegaanisilla ja usein myös gluteenittomilla raaka-aineilla. Päätin testata miltä näyttäisi gluteenittoman vegaanilasagnen ainesosaluettelo jos kotireseptistä tehtäisiin virallinen ainesosaluettelo pakkausmerkintöjä varten niin, että reseptissä käytetään korvaavia vegaanisia sekä myös gluteenittomia raaka-aineita.

 

Vegaaninen, gluteeniton lasagne

 • Gluteenittomat lasagnelevyt
 • Härkiskastike
 • oliiviöljy
 • sipuli
 • valkosipuli
 • tomaattimurska
 • tomaattipyre
 • vesi
 • härkismausteet (paprika, mustapippuri, chili, oregano, basilika, suola)sokeripunaviinietikka
 • Valkokastike
 • kauramaito
 • maissijauho
 • valkopippuri
 • oluthiivahiutaleet 
 • Päälle vegaanista juustonkaltaista valmistetta

Ainesosaluettelo:

Ainekset: kauramaito (kaurapohja (vesi, kaura), rapsiöljy, kalsiumkarbonaatti, kalsiumfosfaatteja, jodioitu suola, vitamiinit (D2, riboflaviini ja B12)), Härkis (härkäpapu, vesi, herneproteiini, rypsiöljy, muunnettu tärkkelys, suola, ohramallasuute/melassi, kasviuute (sipuli), sokerikulööri, stabilointiaineet (E460, E461), kasvikuitu, mustapippuri)), lasagnelevy (maissitärkkelys, soijajauho, riisijauho, riisitärkkelys, perunajauho, emulgointiaine (rasvahappojen mono- ja diglyseridit)), tomaattimurska, tomaattipyre, pizzamuru (vesi, perunatärkkelys, palmuöljy, maltodekstriini, ravintokuitu (bambu), suola, sulatesuolat (E330, E339), aromi, säilöntäaine (E202), väri (E160a), paakkuuntumisenestoaineena maissitärkkelys), vesi, oluthiivahiutale, maissijauho, oliiviöljy, punaviinietikka, suola, valkosipuli, mausteet (paprika, oregano, basilika, mustapippuri, chili, valkopippuri)

Melko huima lopputulos. Itse en sinällään pelkää lisäaineita tai prosessointia ja itsekin käytän monia näistä tuotteista. Monet lisäaineet kun ovat elintarvikkeissa myös luontaisesti esiintyviä yhdisteitä ja monenlaista prosessointia kun tapahtuu myös kotikeittiössä. Myös C-vitamiinilla on oma E-koodinsa. Tämä on kuitenkin ajatuksia herättävä testi siihen nähden, että muutama vuosi sitten elintarviketeollisuus ns. ”puhdisti” reseptejään E-koodeista.  Myös kotiruoka voi olla karrikoidusti sanottuna ”lisäainepommi”, riippuen kotona tehtävistä valinnoista, ja kun kaikkien käytettyjen raaka-aineiden ainekset on koottuna pakkausmerkinnöiksi, lista on pitkä. Uudenlaisten kasviperäisten tai gluteenittomien tuotteiden valmistus vaatii erilaisia valmistuksen apuaineita, jotta tuotteeseen saadaan haluttu rakenne ja maku joka muistuttaa vastaavaa tuotetta eläinperäisenä tai gluteenia sisältävänä.  Toisaalta myös eläinperäisissä tai gluteenia sisältävissä tuotteissa on myös saatavilla lisäaineita tai lisäaineettomia vaihtoehtoja, tarkoitus ei siis ole vastakkainasetella vegaanituotteita tai eläinperäisiä tuotteita. Olen törmännyt ajatukseen, että kun kaiken tekee itse kotona niin ruoka on luonnollista ja lisäaineetonta riippumatta siitä mitä ruokaan laittaa. Niin kuin kotiruuan ainesosaluettelosta näkyy, tosiasiassa ruoka on summa reseptin raaka-aineista ja niiden lisäaineista. 

Kasvistrendi ja eläinperäisten raaka-aineiden ”korvikkeiden” käyttö romuttaa ajatuksen mahdollisemman luonnollisesta ruoasta ilman E-koodeja. Itse en tuijota E-koodeja tai sitä kuinka tuote on prosessoitu vaan oikeasti maku ratkaisee. Vegebuumin myötä kauppoihin on tullut paljon loistavia vegaanituotteita, mutta surullista on myös, että vegebuumin myötä kaupan tiskille on tullut jos jonkinlaista vaihtoehtoa ihan vain siksi, että vegaanituotteille on kysyntää. Osa näistä tuotteista on maultaan melko kyseenalaisia ja aito maku on kaukana.  Mieleen hiipii ajatus siitä, vaatiiko kuluttaja vähemmän tuotteen ainesosaluettelolta tai maulta jos tuote on muutoin eettisesti kestävä valinta? Kun vaihtoehtoja ei ole ollut markkinoilla niin ehkä heikompikin tuote löytää tiensä ostoskoriin. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*